1451

جزئیات وبلاگ

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
- مقالات

درس هایی که باید سازندگان گوشی های اندرویدی از سیاست مایکروسافت در انتشار آپدیت ها یاد بگیرند

مایکروسافت روز پنج شنبه بالاخره عرضه ی عمومی ویندوز ۱۰ موبایل را آغاز کرد و تعدادی از لومیا های قدیمی در لیست دریافت کنندگان این به روز رسانی قرار داشتند، البته در این لیست گوشی های ویندوز فونی دیگر سازندگان نیز وجود داشتند. متاسفانه مایکروسافت ویندوز ۱۰ موبایل را برای برخی از لومیا ها عرضه نکرد و روز گذشته نیز اعلام شد که این شرکت برنامه ای برای عرضه موج دوم آپدیت ها ندارد.

مایکروسافت به شکل غیر مستقیم اعلام کرد گوشی هایی که در لیست دریافت کنندگان ویندوز ۱۰ موبایل وجود نداشتند قرار نیست که در موج دومی این به روز رسانی را دریافت کنند. البته برخی از آن ها مانند لومیا ۹۲۰ در سال ۲۰۱۲ عرضه شده بودند و مایکروسافت این گوشی را بیش از سه سال (شکل طبیعی پشتیبانی نوکیا و مایکروسافت از گوشی ها سه ساله بود) پشتیبانی کرد. اما برخی از مدل ها مانند لومیا ۱۰۲۰ و یا لومیا ۹۲۵ تمامی شرایط دریافت آپدیت را داشتند و مایکروسافت به روز رسانی را برای آنان عرضه نکرد. شاید بتوان دلیل این کار را تجربه ی ناقص و پر مشکل ویندوز ۱۰ موبایل بر روی این گوشی ها دانست. بار ها پیش آمد که مایکروسافت اعلام کرد لومیا ۱۰۲۰ در ویندوز ۱۰ موبایل به علت نبود اپلیکیشن لومیا کمرا نمی تواند تمامی قدرت دوربینش را در اختیار کاربر بگذارد و در سایر بخش ها نیز مشکلاتی مشاهده می شد اما این موضوع را نمی توان دلیل اصلی عدم عرضه ویندوز ۱۰ موبایل برای این گوشی دانست. باید چند روزی صبر کنیم و ببینیم که مایکروسافت در خصوص این تصمیمات جدید چه توضیحاتی را ارائه می دهد. اما برخی از کاربران پس از دریافت ویندوز ۱۰ موبایل اعلام کردند که باگ هایی را در سیستم عامل مشاهده می کنند که بسیار آزار دهنده بوده و مانع از انجام بسیاری از کار ها در گوشی می شوند. ابتدا بگذارید تا یک تعریف بهتر از ویندوز ۱۰ موبایل داشته باشیم.

مایکروسافت در سال گذشته ویندوز ۱۰ را رسماً معرفی و عرضه کرد اما این نسخه از سیستم عامل ویندوز دو تفاوت مهم با سایر نسخه های ویندوز داشت. در ویندوز ۱۰ هسته ی تمامی ویرایش ها یا به اصطلاح شعبات ویندوز یکسان شد و اکنون تمامی دستگاه های ویندوزی که بر روی آن ها ویندوز ۱۰ نصب شده هسته ای یکسان با نام OneCore دارند. این قسمت اول ماجرا است و قسمت دیگر به نوع نرم افزار مربوط می شود. ویندوز ۱۰، نرم افزار به عنوان سرویس یا SAAS است، یک رشته بیلد تعریف شده داشته که به پایداری می رسند و مایکروسافت تصمیم می گیرد که چه زمانی آن ها را در اختیار اینسایدر ها و یا کاربران قرار دهد. بنابراین در ویندوز ۱۰ چیزی به نام نسخه نهایی نداریم. این که گفته می شود نسخه نهایی، یک اصطلاح رایج بوده و اگر بخواهیم به شکل صحیح از آن سخن بگوییم، باید آن را نسخه ی عمومی بنامیم. نسخه ی عمومی ویندوز ۱۰ چیزی نیست جز یکی از بیلد هایی که پیش تر در اختیار اینسایدر ها قرار گرفته بود اما این بیلد آن قدری به پایداری رسیده که نیازی به آزمایش ندارد و شرکت سازنده می تواند آن را به صورت عمومی منتشر کند. پس از انتشار عمومی مطمئناً مشکلات بسیاری دیده می شوند که مایکروسافت وظیفه دارد با انتشار به روز رسانی های تجمعی آن ها را به ترتیب اولویت رفع کند. مصداق این موضوع را در ویندوز ۱۰ دسکتاپ مشاهده کردیم. مایکروسافت ویندوز ۱۰ دسکتاپ را با شماره بیلد ۱۰۲۴۰ عرضه کرد که باگ های بسیاری داشت و سپس با ارائه به روز رسانی های تجمعی و پس از آن ها، به روز رسانی بزرگ پاییز بخش اعظمی از مشکلات را رفع کرد. در ویندوز ۱۰ موبایل نیز اوضاع این چنین است و کاربران هم اکنون مشکلات بسیاری را مشاهده می کنند که پس از ارائه به روز رسانی های تجمعی رفع خواهند شد. اینسایدر هایی که از روز نخست بیلد های پیش نمایش فنی را دریافت کرده اند به خوبی این موضوع را درک می کنند و با شیوه ارائه به روز رسانی های تجمعی و رفع باگ ها آشنایی کامل دارند.

به هر حال، اکنون ویندوز ۱۰ موبایل به صورت عمومی عرضه شده و با وجود این که تعدادی از مدل های محبوب لومیا در لیست دریافت کنندگان آن قرار ندارند اما باز هم انتشار آن یکسری نکات مهم به همراه دارد، نکاتی که باید سازندگان گوشی های اندرویدی از آن درس بگیرند و در سیاست های انتشار به روز رسانی های نرم افزاری آن ها را اعمال کنند. دو نکته ای که شاید برای سازندگان گوشی های اندرویدی باید قابل تأمل باشد را در زیر ذکر کرده ایم:

  • لومیا ۵۳۵ که یک گوشی پایین رده و محصول سال ۲۰۱۴ است ویندوز ۱۰ موبایل را دریافت کرده
  • لومیا ۴۳۵ با آن مشخصات ضعیفش ویندوز ۱۰ موبایل را دریافت کرده است

انتشار ویندوز ۱۰ موبایل برای این گوشی ها نشان می دهد مایکروسافت در صورتی که مشخصات سخت افزاری و سال تولید محصولاتش اجازه دهند، تا جایی که امکان داشته باشد از آن ها پشتیبانی می کند. این موضوع برای سازندگان گوشی های اندرویدی برعکس بوده و ما در مدل های پایین رده شاهد پشتیبانی نرم افزاری مناسب نیستیم.

وقتی که صحبت از اندروید می شود، باید آن را به دو دسته تقسیم کنیم. یکی اندروید خام یا Pure Android گوشی های نکسس گوگل و دیگری اندرویدی که سایر سازندگان گوشی های اندرویدی بر روی گوشی هایشان استفاده می کنند. گوگل در ارائه به روز رسانی های نرم افزاری هیچ کوتاهی نمی کند و نکسس هایش را همواره به روز نگه می دارد و تا جایی که بتواند به روز رسانی ها را برای آن ها عرضه می کند و به تازگی اخباری منتشر شده که به انتشار اندروید N برای گوشی محبوب نکسس ۵ اشاره می کنند. این یک پشتیبانی نرم افزاری بسیار خوب است اما متاسفانه سایر سازندگان گوشی های اندرویدی همانند گوگل عمل نمی کنند. مایکروسافت شاید در دنیای موبایل سهم اندکی داشته باشد و در مقابل سایر تولید کنندگان گوشی های اندرویدی (به جز گوگل و نکسس های این شرکت) حرفی برای گفتن نداشته باشد اما وقتی صحبت از پشتیبانی نرم افزاری می شود مایکروسافت از تمامی آن ها عملکردی بسیار بهتر دارد.

البته لومیا هایی که تحت قرار داد اپراتور ها عرضه می شوند به خوبی لومیا های آنلاک به روز رسانی ها را دریافت نمی کنند (به عنوان مثال لومیا ۹۵۰ تحت قرارداد اپراتور At&t حدوداً ۷ روز دیرتر از سایر لومیا های آنلاک به روز رسانی ها را دریافت می کند) این موضوع بر عهده اپراتور ها بوده و مایکروسافت نقشی را در این میان ندارد. شاید تمام گوشی های لومیا (مانند لومیا ۵۲۰ بسیار محبوب) به ویندوز ۱۰ موبایل به روز رسانی نشوند اما هنوز هم این امکان وجود دارد که مایکروسافت بر روی انتشار به روز رسانی برای گوشی های پایین رده کار کند (اگر چه غیر مستقیم این موضوع را تکذیب کرده است). به روز رسانی های نرم افزاری و ارائه پشتیبانی برای چندین مدل بسیار سخت است اما همین که می بینیم شرکتی مانند مایکروسافت که سهم چندانی در دنیای اسمارت فون ها ندارد اما پا به پای اپل و گوگل پشتیبانی ها را ارائه می کند بسیار عالی است. دیگر سازندگان گوشی های اندرویدی گوشی های پایین رده خود را پس از عرضه بلافاصله فراموش می کنند و پشتیبانی های لازم را ارائه نمی دهند. این شرکت ها لازم است که کمی به سیاست های مایکروسافت نگاه انداخته و از آن ها استفاده کنند.

وقتی که بحث پشتیبانی به میان می آید نباید صحبتی از اعداد به میان آورد، ممکن است بعضی از همین شرکت ها یا طرفدارانشان بگویند: “مایکروسافت تنها باید چند مدل محدود را به روز رسانی کند که تعداد کاربران آن ها نیز بسیار اندک است”. این نکته را در نظر داشته باشید که آن ها (مایکروسافت) قرار نیست که بروند و تک به تک درب خانه ی مشتریان را بزنند و به روز رسانی ها را برای آنان ارائه کنند! شرکت به روز رسانی را ارائه می دهد و فرقی نمی کند که ۱۰۰ دستگاه و یا ۱میلیارد دستگاه آن را دریافت کنند، به روز رسانی ارائه می شود و هر کس بخواهد آن را دریافت می کند. در واقع اگر بحث اعداد نیز به میان بیاید باز هم حق با مایکروسافت است که توانسته با وجود این که سهم اندکی در دنیای اسمارت فون ها داشته و گوشی هایی که ویندوزی هستند نیز بسیار کم تعداد هستند، یک پشتیبانی عالی را برای آنان به ارمغان بیاورد. مایکروسافت می توانست بگوید چون تعداد کم است پشتیبانی ارائه نمی شود اما این گونه نیست. آن ها مدت زمان بسیار زیادی است که بر روی سیستم عامل ویندوز ۱۰ موبایل کار کرده اند تا کاربران را پشتیبانی کرده و تجربه های نو را برای آنان به ارمغان بیاورند، این همان کاری است که گوگل برای اندروید انجام می دهد که خوشبختانه نتیجه ای مشابه مایکروسافت دارد.

ویندوز بر روی تمامی گوشی های ویندوزی یک شکل بوده و مایکروسافت نیازی نیست که مانند سازندگان گوشی های اندرویدی رابط کاربری اختصاصی هر گوشی را با آن نسخه از اندروید بهینه کند و همین موضوع باعث شده تا ارائه به روز رسانی ها برای مایکروسافت بسیار آسان باشد اما توجه داشته باشید که مایکروسافت راه طولانی را طی کرده تا بتواند گوشی های قدیمی را نیز پشتیبانی کند حتی گوشی هایی که سخت افزار بسیار ضعیفی دارند (مانند لومیا ۴۳۵) از پشتیبانی کامل مایکروسافت برخوردارند و این درست همان چیزی است که سازندگان گوشی های اندرویدی از انجام آن سر باز می زنند.

اگر شما در این موضوع که آینده محاسبات ما را موبایل ها و راه پیش روی آن ها شکل می دهند شک و تردیدی دارید، کاملاً در اشتباه هستید. مایکروسافت برای ماندن و پیش رفتن در این راه هر آنچه را که نیاز بوده انجام داده است تا کاربرانش بتوانند آخرین ویژگی هایی که این شرکت برایشان در دسترس قرار داده را تجربه کنند. این چیزی است که دارندگان گوشی های پایین رده اندرویدی نمی توانند تجربه کنند و اگر بخواهیم بحث امکانات و پشتیبانی را در نظر بگیریم، امروز یک روز بزرگ و یک پیروزی برای کاربران ویندوز فون است.

درس هایی که باید سازندگان گوشی های اندرویدی از سیاست مایکروسافت در انتشار آپدیت ها یاد بگیرند